Sve je više onih koji tipični ljetni odmor, koji podrazumijeva odlazak na more, izležavanje na plažama i ispijanje koktela, mijenjaju za ugodan, aktivan i ispunjen odmor na planinama.

Ukoliko se i vi odlučite za to, ne morate ići daleko jer Bosna i Hercegovina ima neke od najljepših planina..

1. Bjelašnica

Smještena u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, jugozapadno od Sarajeva, olimpijska ljepotica Bjelašnica je pravo mjesto za uživanje tokom cijele godine, a posebno je idilično ljeti kada je prekrivena gustom zelenom travom i poljskm cvijećem. Posjetitelji mogu uživati u planinarenju, vožnji bicikla i quadova, aktivnostima na sportskim terenima, a sve je atraktivnija destinacija i za paraglidere iz čitavog svijeta. Na Babinom dolu je tokom ljetnih mjeseci moguće iznajmljivanje nogometnih i teniskih terena, bicikala, kao i panoramsko razgledanje žičarom.

U Javorovom Dolu možete uživati u 4 ziplinea – dječijem, dva srednja i velikom, dužine 470 metara, kao i na različitim spravama u Motorik parku.

Za lijepog vremena mogu se posjetiti i planinska sela – Umoljani i Lukomir, koji je naseljeno mjesto na najvišoj nadmorskoj visini u BiH. Smještaj na Bjelašnici može se naći u nekom od hotela ili brojnih apartmana.

2. Trebević

Trebević, poznat kao „pluća Sarajeva“, najbliža je Sarajevska planina do koje se najlakše može doći pješačenjem, žičarom iz srca Starog Grada ili 20-ominutnom vožnjom taxijem / autom putem koji vodi za Jahorinu preko Vraca i Brusa. Šetnja od dolazne stanice žičare, može vas cestom ili označenim planinarskim stazama odvesti u više smjerova koji nude različite sadržaje.

Sa dovoljno parking mjesta, uređenim izletničkim prostorom i nekoliko restorana, Brus je idealna početna ili završna tačka na putu istraživanja Trebevića, sa brojnim aktivnostima na raspolaganju, kao što su dječija igrališta, lopte za hodanje po jezeru, tereni za paintball, basket, odbojku i mali fudbal. Ovdje možete iznajmiti brdske bicikle i quadove, a tu je i bogata gastronomska ponuda, kao i mali zoo vrt i mjesta za roštiljanje.

Na Trebeviću se nalazi i zaštićena stijena za penjanje, Via ferrata Bijela stijena, koja je izazov za alpiniste i sa koje se, također, pruža predivan pogled na Sarajevo.

Trebevićki hotel Level Up nudi i adrenalinsku zabavu u vidu spuštanja zipline-om dugim 350 metara, kao i manjim za djecu.

 3. Jahorina

Još jedna ljepotica, olimpijska planina Jahorina, idealna je destinacija za sve one koji žele da uživaju u prekrasnoj prirodi – zelenim pašnjacima, čistim planinskim izvorima i dubokoj šumi koja nudi spas od ljetnih vrućina.

Tokom ljeta ova planina nudi obilje aktivnosti za cijelu porodicu, a ako se odlučite provesti nekoliko dana u jednom od odličnih hotela na Jahorini, osim opuštanja u hotelskim wellness centrima, možete uživati u panoramskoj vožnji žičarom Poljice, šetnji planinskim stazama, ali i branju ljekovitog bilja.

Ljubitelji adrenalina uživat će u vožnji biciklima (korpe šestosjeda imaju instalirane nosače za bicikle), vožnji quadovima, alpinizmu, penjanju po vještačkim stijenama, a tu su i tjubing u zabavnom parku Ogorjelica, paraglajding, paintball… Jahorina je prepoznatljiva i po najdužem planinskom bobu na šinama u regionu koji je dužine 2,5 km i dostiže brzinu od 40 km/h.

Smještaj na Jahorini možete potražiti kako u hotelima, tako i udobnim planinskim kolibama.

4. Kozara

Smještena u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, između Panonske nizije na sjeveru i Dinarida na jugu, omeđena rijekama Savom, Unom i Vrbasom, Kozara nudi bezbroj mogućnosti za odmor i relaksaciju.

U narodu je poznata kao „Krajiška ljepotica“ zahvaljujući svojim gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma, proplancima, bistrim potocima te bogatstvu flore i faune. Boravak na Kozari možete upotpuniti planinarenjem, biciklizmom, sportskim penjanjem, a obilježene pješačke staze pružaju izvrsnu priliku da uživate u slikovitim pejzažima i istovremeno poboljšate svoju kondiciju.

Na planini Kozari se nalazi i Nacionalni park Kozara u kojem je moguće i prenoćiti, a na raspolaganju imate hotel, motel, bungalove ili planinarski dom. Avantura park Kozara koji nudi 20 platformi sa preprekama, 4 zip line-a ukupne dužine 230 m i još mnogo toga.

5. Vlašić

Planina Vlašić je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u srednjoj Bosni. Smještena je najvećim dijelom u Srednjebosanskom kantonu, sa najvišim vrhom Paljenikom na nadmorskoj visini od 1943m. Zbog svog položaja, gdje se susreću mediteranska i kontinentalna klima, nadmorske visine i stoljetne borove šume, Vlašić je odavno dobio status zračne banje.

Bilo da se odlučite za jednodnevni izlet ili višednevni boravak, planinski vrhovi Vlašića, brzaci rijeke Ugar i sportsko-rekreacioni centar Babanovac će ispuniti sva vaša očekivanja i pružiti prijeko potreban odmor i bijeg od svakodnevnice i stresa. Na Babanovcu ćete pronaći brojne vikend objekte kao kao i pansione i hotele.

Za istinske zaljubljenike u prirodu, na samo kilometar od Babanovca je Turističko naselje EKO-FIS Vlašić koje u ponudi ima 8 eko kuća, 20 apartmana, adrenalinski park, zipline, dječije igralište, terene za nogomet, košarku, paintball, odbojku u pijesku, tenis…

6. Konjuh

Planina Konjuh se nalazi neposredno iznad Banovića. Putem do srca Konjuha prostire se 12 kilometara asfalta i pješačke staze koje vode kroz gustu četinarsku i listopadnu šumu, bistre potoke i proplanke koji pružaju izuzetno lijepe uslove za izlet, lov, ribolov i planinarenje.

Planina Konjuh poznata je po svom šumskom bogatstvu, prirodnim planinskim jezercima, rijekama i pećinama, vodopadima i skakavcima, ali i po poznatim izletištima kao što su Muška Voda, Javorje i Zlača.

Prostor Zaštićenog pejzaža Konjuh je spoj avanture, rekreacije, relaksacije i zabave pa između ostalog možete uživati u planinarenju, šetnji u prirodi, penjanju uz stijene, paraglajdingu, skokovima specijalizovanim padobranima, planinskom biciklizamu, jahanju u prirodi, speleologiji, lovu, ribolovu…

Posebnu prirodnu vrijednost ovom području daje pećina u Brateljevićima, koja se još naziva i Djevojačka pećina, koju pored arheoloških nalazišta, krasi i jezero dimenzija 18×10 m i dubina 0,5 m.

Izvor: Odmori u BiH