Dana kada je započela sa radom Žičara na Trebeviću, svoj rad su započeli i hrabri članovi tima GSS Trebević. Svakodnevno rade na tome da posjetitelji budu sigurni dok borave na olimpijskoj planini Trebević. U nastavku pročitajte šta su podijelili sa ekipom portala trebevic.ba o svom radu. 

Kada je GSS Trebević počeo da radi i koliko članova broji?

GSS stanica Trebević je počela sa radom isti dan kad i Sarajevska žičara, GSS Trebević trenutno broji 30 članova, podijeljenih u nekoliko timova.

Na koji način se može prijaviti i postati član Udruženja?

Član udruženja GSS Trebević može postati svaka punoljetna, psihofizički aktivna osoba, koja nema strah od visine, osoba koja je spremna da uči, prisustvuje obukama i vježbama i osoba koja je spremna u svakom trenutku biti na usluzi građanima Sarajeva.

Koju akciju na Trebeviću posebno pamtite?

Članovi GSS Trebević svakoj akciji pristupaju ozbiljno i odgovorno, a možda je u sjećanju najsvježija posljednja akcija, kad smo zajedno sa kolegama iz WOLF spasilačke službe, spasili planinarku koja je pokazivala znakove infarkta miokarda, sa vrha Trebevića. Naime, prvi tim GSS Trebević se zatekao u blizini, jer smo radili zimsku vježbu, akciju spašavanja smo započeli i završili u rekordnom roku,  gospođa je imala sreću jer je na vježbi prisustvovala i naša doktorica Una Delić, tako da je pomoć stigla mnogo brže nego inače, planinarku smo uspješno dopremili do ceste, gdje je vozilo hitne pomoći već čekalo.

Da li se sjećate neke anegdote sa akcija?

Akcije, kao i sama priprema akcije su uvijek pune anegdota, ali upečatljiva je situacija kada smo, blizu vrha Trebevića, spasili Danskog državljanina i psa. Naime, padao je gust snijeg, bilo je vrlo hladno i spustila se gusta magla. Kad smo locirali izgubljenog planinara i psa, trebalo nam je oko sat i pol vremena da dođemo do njih, a zatim smo oko 15 minuta sa psa skidali ledenice i snijeg. Na kraju smo makazama iz medicinske pomoći ošišali psa i tako skinuli preko 15 kilograma nakupljenog snijega i leda na nogama, obzirom da se pas nije mogao kretati. I ovu akciju smo okončali uspješno i usput je pas dobio novu frizuru.

Kako vas građani koji posjete Trebević mogu kontaktirati u slučaju potrebe?

Članovi GSS Trebević su postavili table na stabla, sa uputama o kretanju po Trebeviću, kao i nazive i dužine planinarskih staza. Na tablama se nalaze dežurni brojevi telefona udruženja GSS Trebević i obzirom da je Trebević dobro pokriven signalom, građani mogu iskoristiti tu opciju. Također, bilo bi dobro da građani, ukoliko planinare sami ili u manjim skupinama, obavijeste GSS Trebević o planu kretanja, odlaska i povratka sa planine, kako bi imali uvid u njihove aktivnosti na planini i u slučaju nepredviđene situacije u kojoj se nađu, a ostanu bez baterije na telefonu, GSS Trebević bi mogao blagovremeno reagovati.

Možete napisati nešto što nije pokriveno pitanjima, a voljeli biste da podijelite. 

GSS Trebević je u potpunosti neprofitabilno i volontersko udruženje, koje svi članovi gledaju kao drugi dom, gdje svoje slobodno vrijeme koristimo da se usavršimo i iskoristimo naučene vještine da pomognemo drugima. Članovi GSS Trebević su visoko educirani, psihički i fizički spremni gorski spasavaoci, koji su u svakom trenutku na usluzi građanima Sarajeva.