S ciljem edukacije djece i njihovom približavanju očuvanja prirodnih ljepota u okolini, 40 polaznika “School and School” Sarajevo, multidisciplinarne škole za djecu i tinejdžere, učestvuju u projektu čišćenja pješačkih staza na Trebeviću, a u saradnji sa kompanijom ROOF GARDENS by XYLLION, jedinstvenim poslovno-stambenim objektom koji na Trebeviću donosi novi koncept življenja. 

Nakon šetnje i obilaska Bob staze i Vidikovca, djeca su imala priliku posjetiti tehnološki centar GREENPARK, gdje su se upoznali sa poslovnim prostorom vodeće IT kompanije Symphony, i jedinstvenim mjestom susreta i organizacije događaja. Tom prilikom, organizovana su  edukativna predavanja i radionice na temu zaštite okoliša, automatike i robotike.

“Cilj nam je da djeci i mladima kroz zajedničke aktivnosti približimo ljepote Trebevića, sadržaje koje nudi, a koje su njima i njihovim porodicama na dohvat ruke. Posebno nam je važno da kod djece i mladih potičemo osjećaj zajedništva, njegovanja i čuvanja prirodnih ljepota, te da našu misiju evolucije gradskog života približimo najmlađim, koji su pokretači pozitivnih promjena u društvu”, istakla je Sumeja Čakalović-Hadžimehanović, marketing menadžerica kompanije XYLLION, investitora na projektu ROOF GARDENS.

“Zajedno sa ROOF GARDENS timom želimo da našim polaznicima i učesnicima ljetne škole omogućimo druženje u prirodi koje je popraćeno edukativnim sesijama. Kroz naše aktivnosti nastojimo djeci pojačati svijest o životnoj sredini, te da im to postane standard koji će uvijek pratiti. Sa ROOF GARDENS timom u planu imamo i druge sadržaje koji će nastaviti da promovišu kvalitetne aktivnosti sa našim polaznicima.”, istakla je Ajla Dudo, koordinatorica School&School.

A picture containing outdoor, ground, tree, person
Description automatically generated

Ovaj projekat podržala je i Općina Stari Grad Sarajevo čiji su predstavnici dočekali učesnike na lokalitetu Bob staze, koji im je prema preporuci Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja, predložen za simbolično čišćenje i obezbijedili im flaširanu vodu, te prošli s njima cijelu lokaciju.