Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ugostio je danas regionalnog ministra Vlade Katalonije za vanjske poslove, institucionalne odnose i transparentnost Alfreda Boscha s kojim je razgovarao o budućim zajedničkim projektima. Sastanku su prisustvovali ministri finansija i privrede Amel Kovačević i Haris Bašić.Ovom prilikom, Bosch je istakao kako se Sarajevo u posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija, posebno u oblasti turizma te ponudio da zajedno s Vladom Kantona započnu pregovore o rekonstrukciji bob staze na Trebeviću kojoj je neophodno vratiti stari sjaj. To će biti, kako je potcrtao, novi brend Sarajeva.

Najavljeno je da će se BCN kandidrati za Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre 2030. godine te su tim povodom predložili i da se Sarajevo priključi toj kandidaturi.

“Malo je evropskih gradova u kojima su planine blizu grada, a tu posebno mislim na Trebević koji ima prekrasan pogled na Sarajevo, za koji nas vežu posebne emocije”, poručio je Bosch.

Premijer Forto je istakao kako je ovo odličan prijedlog te da je kantonalna Vlada svakako planirala da krene s obnovom bob staze jer je nakon Zimskim olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu ovo postao i jedan od simbola našeg grada.

Razgovarano je o intenziviranju kulturne saradnje jer se i u Barceloni, kao i Sarajevu, stalno igraju nove teatarske predstave zbog čega su se svi složili da je potrebno to i unaprijediti.

Izvor Klix.ba