S ljubavlju prema umjetnosti se rađamo i ona ostaje dio nas kroz čitav život. Današnju priču donosimo o Moniki Andrić, muzičkoj producentici i ekonomistici po struci, te velikoj zaljubljenici u fotografiju. Monika je redovan gost na Trebeviću, te je za portal trebevic.ba podijelila zašto uživa u fotografisanju prirode. 

“Fotografija je moja velika ljubav, nešto što me opušta i nešto što uspije zalediti jedan trenutak u vremenu koje prilično brzo prolazi i mijenja sve oko nas. Dosta se borim sa anksioznošću i odlazak u prirodu mi je neka vrsta rehabilitacije, te mi daje posebnu snagu i energiju”, ističe Monika na početku našeg razgovora. 

Da li je pandemija uticala da otkrijete neotkrivene prirodne potencijale Bosne i Hercegovine? 

  • Činjenica da živimo u državi koja je tako bogata prirodnim ljepotama je svakako olakšavajuća okolnost za one koji vole prirodu. Od kada je počela pandemija i nismo bili u prilici putovati van države, odlučila sam da posjetim što više naših jezera i planina, te svima savjetujem da urade isto i sigurna sam da će vas oduševiti ono što Bosna i Hercegovina ima da pruži. 

Čemu nas boravak u prirodi uči? 

  • Smatram da nas priroda uči izdržljivosti, prihvatanju promjena, ciklusu života i povezanosti svega čime smo okruženi. Sa sobom obično vodim i svog psa, Flafudina, koji jednako uživa u prirodi, naročito u zimskom periodu i sniježnim danima. Mir pronalazim i u samoj, a momenat kada zakoračim u prirodu nestaje sva buka u glavi i na taj način se restartujem za povratak u stvarni život. Prvo što uradim kada se vratim kući jeste pregledanje fotografija i minimalno editovanje u post produkciji, što me opušta i sat vremena prođe kao pet minuta. Posmatrajući prirodu možemo mnogo toga naučiti o sebi i svojim stavovima prema svijetu i životu.

I za kraj, kako vas ljubav prema prirodi inspiriše?

  • Presretna sam kada uspijem iz fotografije izvući ljepotu planine koju sam ja osjetila dok sam je gledala, a specijalno kada taj momenat uspijem prenijeti i drugim ljudima. Kao nostalgična i melanholična osoba veliku ljubav gajim i prema gramofonima, gramofonskim pločama i jazz dobu, što sam također spojila s fotografijom, a rezultat toga je Instagram profil @_at_moes.

Monika je čest gost na Trebeviću, te ukoliko se uputite prema Vrhu sigurno ćete je sresti sa fotoaparatom kako bilježi predivne predjele sa naše olimpijske planine.