Turističke posjete Romaniji i Trebeviću povećavaju se zahvaljujući novim sadržajima, koji će se od proljeća dodatno obogatiti, jer će posjetiocima biti omogućeno panoramsko osmatranje iz balona, rekao je direktor Turističke organizacije “Jahorina” grada Istočno Sarajevo Igor Tošić.

Tošić je napomenuo da će ova godina u oblasti turizma ostati rekordna za Istočno Sarajevo, iako će se pamtiti kao godina u kojoj se manje putovalo.

Na Jahorini su opet oboreni svi rekordi. LJeto nikada nije bilo posjećenije i samo u jednom danu bilo je 5. 000 vožnji alpin kosterom, a to je samo jedan sadržaj. Vidjećemo kakva će situacija biti sa zemljama regiona, da li će zatvarati granice”, zaključio je Tošić.

On je istakao da je za domaće turiste Istočno Sarajevo poželjan grad, jer ima najkompaktniju turističku ponudu.

Novi sadržaji poput teretane na otvorenom, igraonica za djecu i vještačka alpinistička stijena, koje smo počeli raditi na lokalitetu Brus na Trebeviću, sigurno će dovesti nove turiste“, naglasio je Tošić za Srnu.

Prema njegovim riječima, najviše pažnje izazvala je najava da će od proljeća turistima biti omogućeno panoramsko razgledanje iz balona.

“Vožnja balonom biće posebna atrakcija i sadržaj koji će privući još više posjetilaca na Trebević. Rok za dostavu počeo je teći prije šest dana i očekuje se da on bude dopremljen na Brus za 40 dana“, pojasnio je Tošić i dodao da će prve vožnje sačekati povoljnije vremenske uslove.

Tošić je naglasio da su novi sadržaji na Brusu nastavak aktivnosti velikog projekta koji sa 505.000 KM finansiraju EU i NJemačka.

Podsjetio je da su u okviru projekta prije dvije sedmice na području Crvenih stijena na Romaniji postavili novi turistički sadržaj – Via ferata “Sokolov put”, koji je postao poželjna atrakcija i okupio brojne ljubitelje adrenalinskog turizma.

Mnogi hotelijeri izrazili su želju da u svoje ponude uključe i ovaj adrenalinski dio. Kroz feratu Romanija dobija novo lice i sigurno će se to pozitivno odraziti na ukupnu turističku ponudu cijelog grada“, ističe Tošić.

Turistička organizacija “Jahorina”, zajedno sa Razvojnom agencijom grada Istočno Sarajevo i Privrednom komorom Republike Srpske, kao i partnerom preduzećem “Stanišić” sa Pala zajedno je prošla projekat “Osjeti zadovoljstvo boravka u prirodi duž zelene staze Via Dinarika Sarajevsko-romanijske regije” za stvaranje novog turističkog proizvoda.

Izvor: Capitalia