Kako kaže istraživanje NASA-e, probleme sa zagađenim vazduhom, barem u kući, možemo da rešimo sobnim biljčicama. Osim što će oplemeniti vaš dom, one će biti i dobre za vaše zdravlje, piše nova.rs.

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Biljka koja ne zahtjeva mnogo brige je sansevieria trifasciata, poznata i kao svekrvin jezik i indijansko pero. Može da naraste i do 90 centimetara u visinu, a tamnozeleni listovi mogu biti i prošarani sivozelenom bojom i imaju žute rubove. Ne treba joj mnogo svjetla, a ni vode i vrlo je otporna.

Aloia vera

I aloia tokom noći otpušta kiseonik, a pritom apsorbuje ugljen-dioksid, pa je idealna za spavaću sobu. Ujedno čisti kiseonik od benzena i formaldehida, toksina koji se nalaze u brojnim sredstvima za čišćenje.

Gerber Daisy (Gerbera jamesonii)

Ova posebna vrsta gerbera, poreklom iz južne Afrike, poznata je kao Barberton Gerber. Prija joj srednja vlaga.

Ženski zmaj (Dracaena Marginata)

Pripada porodici ljiljana, a poznata je i samo kao marginata. Odlično podnosi suvo tlo, ne treba je često zalivati, a voli sobne temeprature, ne ispod 15 stepeni. Godišnje naraste oko 10 cm. Voli dosta svjetlosti, ali ne direktno sunce.

Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)

Zeleni ljiljan, kog zovu i pauk biljka, potiče iz južne Afrike. Ova biljka je laka za održavanje, lepo izgleda i, što je najvažnije ovih dana, prečišćava vazduh i povećava njegovu vlažnost.

Izvor: Radio Sarajevo