Projekat unapređenja planinarske, sportske i izletničke infrastrukture na planini Trebević nadomak Sarajeva predstavili su danas u Turističkoj zajednici Sarajevskog kantona predstavnici Gorske službe spašavanja Trebević na sastanku s predsjednikom udruženja Avdom Miladinom, saopćila je ta turistička zajednica.

Projekat je pokrenut radi unapređenja postojeće infrastrukture kao doprinos promociji aktivnog turizma i prilike posjetiocima da slobodno vrijeme provedu u prirodi, zdravom i sigurnom okruženju.

Faza digitalnog mapiranja planinarskih staza je već počela kao neophodna osnova za izradu besplatne mobilne aplikacije koja bi bila dostupna svim zainteresiranim korisnicima, a koja će biti funkcionalna i u offline modu. 

U slučaju potrebe za pružanjem neophodne pomoći na planini, to bi omogućilo  pripadnicima Gorske službe spasavanja Trebević da brzo lociraju unesrećenog i u kratkom roku pruže odgovarajuću pomoć.

Ostale aktivnosti u projektu podrazumijevaju i adekvatno vizuelno označavanje, klupe/odmarališta te popravku stare i izradu nove ferrate kako bi bila dostupna i atraktivna i za iskusne penjače i početnike.

U suradnji s partnerskim udruženjima te uz podršku socijalno odgovornih kompanija i relevantnih institucija, planirano je da navedene aktivnosti budu realizirane do početka ljetne sezone ove godine.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo opredijeljena je za podršku navedenom projektu koji bi ojačao turističku ponudu u Kantonu Sarajevu i novim sadržajima privukao pažnju ljubiteljima planine, sporta i prirode.

Radi bolje i jače buduće saradnje između Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Gorske službe spašavanja Trebević, potpisan je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji kao temelj i za druge zajedničke aktivnosti od značaja za razvoj i unapređenje turizma u Kantonu Sarajevo.

Planina Trebević u posljednjih nekoliko godina nesumnjivo vraća epitet najpopularnijeg sarajevskog izletišta, naročito nakon obnavljanja žičare, te je nezaobilazna destinacija građana glavnog grada Bosne i Hercegovine, drugih posjetilaca i turista.

Bez obzira na godišnje doba ili vrijeme trenutne pandemije, Trebević je veoma posjećena  oaza čistog zraka i mjesto bijega iz gradskog područja u kojem posljednjih godina nastaju periodi velike zagađenosti zraka.

Izvor: Akta.ba