Posjetioci Trebevića iz Finske, Tuzle, Beograda, Mostara i Sarajeva Trebević vide kao lokaciju za odmor, rekreaciju i šetnju. Za BHRT istakli su da na Trebević vole doći zbog prirode, Bob staze i drugih raznovrsnih sadržaja.

Razvojna šansa grada Sarajeva je sigurno Trebevička žičara. Od kada je obnovljena 2018. godine, žičara je nezaobilazna turistička atrakcija.

Šumska vegetacija četinara i čistoća planinskog vazduha, te jedan od najljepših pogleda na grad, kao i njegova blizina, najčešći su razlozi zašto posjetioci najradije tu provode vikende i svoje slobodno vrijeme.

Ljetu se radujemo svi. A posebna je radost posmatrati julsko nebo i panoramski pogled nad Sarajevom sa Trebevićke žičare, simbola glavnoga grada. Slika govori više od 1000 riječi.

Jedna od posjetiteljki Trebevićke žičare ističe zašto voli žičaru: “Zato što je vezano za moje djetinstvo i što sam tu rođena pored te žičare i sticajem okolnosti udala sam se preko puta žičare tako da je žičara u mom srcu. Bila sam presretna kad se obnovila. Pogodnosti su te da nam je na dohvat ruke planina, da pobjegnemo zimi od smoga, a ljeti kad je pretoplo odemo gore, gore se možemo rashladiti.”

Najbliža planina do koje se može doći žičarom za samo 7 minuta zove se još i pluća Sarajeva. Od dolazne stanice žičare put vodi prema nekoliko atraktivnih trebevičkih lokacija. Na ovom putu prema Brusu pogled se pruža na nekoliko planinskih lokacija kao što je Bukovik, Crepoljsko i Čavljak.

Izvor: BHRT