Zlatna dolina novi je naziv ulice Zlatište koja vodi od Sarajeva do Trebevića. Novi naziv ulice inspirisan je legendom koja kaže da je Sarajevo nekada  bilo veliko žitno polje, a upravo se sa ove lokacije pruža prelijep panoramski pogled na cijelo Sarajevo koje, okupano suncem, izgleda kao zlatna dolina.

Upravo je mjesto današnje Zlatne doline poznato mjesto za fotografisanje, jer malo ko od posjetilaca Trebevića odoli da se zaustavi i fotografiše jedinstven pogled na Sarajevo. Trebević, kao mjesto koje odiše historijom, svakodnevno posjeti veliki broj turista koji su u potrazi za čistim zrakom, prirodom i zanimljvim sadržajima. 

Da postoji neraskidiva veza između Sarajeva i Trebevića, kroz historiju imamo mnogo primjera. Donosimo vam citat historičara Mufida Garibije iz jedne reportaže o Sarajevu koji kaže:  “Sarajevo je rijedak grad na svijetu koji izlazi i širi se iz kanjona. Iz kanjona Miljacke se razvija veliko polje na kojem se danas nalazi grad Sarajevo. To polje je bilo žitnica onog vakta kad nije ni bilo Sarajeva. Bila je to zaista velika žitnica. Miljacka nije bila regulisana kao danas, nije bilo korita i povremeno je nadolazila i plavila polje. Tako dovuče taj zreli mulj i prospe ga po Sarajevu. Tako je i Miljacka dobila ime, od riječi mulj. Njen mulj je izuzetno plodan za žito i zato je u jesen to klasje kao zlato prosijalo. I zato je to polje dobilo ime Zlatni dol, a od toga je i čuveni naziv – Zlatna dolina”, objašnjava same početke nastanka grada Mufid Garibija. (Oslobođenje)    

Krenite Zlatnom dolinom do najljepšeg pogleda na Sarajevo, sadržaja i aktivnosti na Trebeviću. Omogućite sebi da osjetite bezvremenski šarm, savršen spoj umirujućih prizora, zvukova i mirisa.

Trebević vas čeka. 

Video: Helifilm